Aisling, iirin kielellä "uni, näkemys" on runouden genre, joka kehittyi myöhäis 1800-1900 iirin kielisessä runoudessa.

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Diaz Canales, Juan & Guarnido, Juanjo - Kissa varjoisilta kujilta & Valkoinen valtakunta



Diaz Canales, Juan & Guarnido, Juanjo
Kissa varjoisilta kujilta & Valkoinen valtakunta
Kustantaja: Arktinen Banaani
Sivumäärä: 48 & 56
◊◊◊◊

En ole lukenut aikuisten sarjakuvia oikeastaan koskaan lukuunottamatta Nemiä, joten tämä on täysin uusi aluevaltaus minulle. Suhtaudun siltikin aikuisten sarjakuviin hieman varauksella, mutta ehkä nyt uskaltaudun tarttumaan niihin rohkeammin tämän kokemuksen jälkeen. 

Olin iskenyt silmäni tähän sarjaan jo kesällä, kun sarjan viides osa tuli ja projektini oli siirtää kaikki sarjakuvat paikasta A paikkaan B. Tämä sarja jäi heti kaihertamaan mieltä, koska se teki loistavan ensivaikutelman. Vihdoinkin, monta kuukautta myöhemmin onneksi tartuin näihin hyvällä tekosyyllä, jälleen kerran teen projektia liittyen sarjakuviin. Ihastuin samantien ja onneksi olin saanut molemmat nämä, kaksi ensimmäistä samalla kertaa, koska luin ne saman illan aikana. 

Yllätyin tarinoiden koukuttavuudesta. Vaikka kirjat ja niiden tarinat ovat lyhyitä ja ytimekkäitä, niin ne toimivat silti loistavasti juuri sarjakuvina. Blacksad sijoittuu 40-50-lukujen maailmaan Amerikkaan film noir -tyyppisesti. John Blacksad on kovaksikeitetty yksityisetsivä ja taistelee oikeuden puolesta. 

Päähenkilöt ovat aivan loistavat, esimerkiksi juuri Blacksad ja Smirnov, hänen ystävänsä ja poliisi. Heidän ja muiden henkilöiden äänensä ja puhetyylinsä löytyy hyvin nopeasti omasta päästä kaikumasta. 

Pidin siitä, kuinka hahmojen ilmeet ja eleet olivat hyvin ns. eläimelliset, vaikka hahmot olivat ihmismäisesti piirrettyjä eläinhahmoja. Ihanan ilmeikkäitä ja helposti luettavia henkilöhahmoja. Piirtojälki on aivan mieletöntä. Tähän kiinnitin ensimmäiseksi huomiota. Kuvakulmat ja piirtotyö on aivan uskomatonta. Rakastan piirtäjän käyttämiä kuvakulmia. Niin eläviä, elokuvamaisia ja erilaisia. Kaikki on upeasti oivallettu ja toteutettu. Värienkäyttö sopii täydellisesti tyyliin ja yhteen piirtojäljen kanssa. Nämä kirjat antavat ehdottomasti jotain jokaiselle lukijalle. Kirjat antavat paljon sekä taiteelliselle silmälle että hyvän tarinan rakastajalle. 

Dearest Blacksad. Tämä on taas näitä henkilöhahmoja, joihin ihastuu aivan kuin lapsena. Hahmoista on tehty niin aitoja, että ne alkavat viehättää ja kiehtoa. Olen aikaisemminkin ihastunut ja jopa rakastunut kirjojen ja sarjojen henkilöihin, joten mikä poikkeus sarjakuva muka olisi. Blacksad erityisesti on erittäin karismaattinen persoona, jolla on sitä charmia vinossa hymyssään ja kulmakarvoissaan. 

Sarjakuvia kuulee aina välillä väheksyttävän, mutta mielestäni tämä sarja helpostikin peittoaa jotkut tusinatavaraa olevat yksityisetsivä-romaanit. 

Ensimmäisessä osassa, Kissa varjoisilta kujilta, Blacksad lähtee selvittämään entisen rakastajattarensa murhaa. Toisessa osassa, Valkoinen valtakunta,  pureudutaan hienosti tummaihoisten ja valkoisten väliseen rotuvihaan ja syrjintään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti