Aisling, iirin kielellä "uni, näkemys" on runouden genre, joka kehittyi myöhäis 1800-1900 iirin kielisessä runoudessa.

tiistai 25. tammikuuta 2011

Obert Skye - Pillage

Tämä oli tällainen pikalukukirja. Sivuja on 312 joten ei mitenkään ihmeen pitkä.  Jälleen kerran tuli valittua kirja kannen perusteella. Kannessa on valkoinen tultasyöksevä lentävä lohikäärme kuunsirppi piirtyen sen taakse. Lohikäärmeen kynsissä on postilaatikko, josta kirjeet ajelehtivat tuulen mukaan.

Pillage kertoo noin 16 vuotiaasta Beck nimisestä pojasta, joka asuu äitinsä kanssa. Äiti on vähän sekaisin eikä oikein elä enää oikeassa maailmassa poikansa kanssa. Beck on jatkuvasti vaikeuksissa koulussa eikä hänellä tunnu oikein olevan oikeita ystäviä. He ovat muuttaneet useasti, eikä heillä ole syntynyt kunnollista suhdetta oikein mihinkään paikkaan.

Beckin elämä muuttuu kun äiti kuolee yllättäen ja Beck lähetetään äidin veljen luo. Enolla on suuri omaisuus ja salaperäinen suuri kartano kaukana Kingsplotin yläpuolella vuorilla. Aeron-eno vain sattuu olemaan pahasti vinksahtanut eikä suostu tulemaan alas kartanonsa kattohuoneistosta tarkkailemasta taivaita. Suvun menneisyyskään ei ole ihan kristallinkirkas Beckille, eikä hän saa hullusta enostakaan oikein mitään irti.

Beck saa vaellella vapaasti kartanossa, kunhan ei yritä lukittujen ovien taakse tai mene rakennuksen taakse tiheään metsään tai yritä etsiä kellaria, jota ei ole olemassa. Pian kuitenkin outoja alkaa tapahtua niin koulussa kuin kartanollakin. Salaatinlehdet alkavat puolustamaan Beckiä kiusaajia vastaan ja muratit kiskovat pahantekijöitä ikkunoista ulos.

Beck ystävystyy Milon ja Katen kanssa ja yhdessä he yrittävät päästä metsästä löytyneen korkeamuurisen konservatorion sisälle. Pillage suvun voimat ovar siirtyneet vuosisatojen myötä isältä pojalle ja kaikki suvun tyttäret ovat kirottuja hulluuteen. Tietämättä suvustaan, Beck puolivahingossa herättää voimillaan nukkuvat lohikäärmeenmunat eloon ja pian heillä on pesueellinen lohikäärmeitä, jotka Pillage -suvun kirouksen mukaan ovat valmiita ryöstämään kaupungin, että Pillage -suku saisi jättimäiset veronsa maksettua.

Käy ilmi ettei Milo olekaan ihan sitä miltä näyttää ja Beck yhdessä Aeronin kanssa he yrittävät lopettaa kirouksen ja pelastaa kaupungin.


Vaikka Pillage onkin nuorisokirjallisuutta, se hyppäsi ehdottomasti yhdeksi lempikirjoistani välittömästi. Tarina on yksinkertainen, mutta kuitenkin poikkeava "normaalista" fantasiakirjallisuudesta. Tietysti tässäkin tarinassa on hyvät ja pahat voimat, mutta siihen tilanteeseen pääsy ei ole ollut niin selvää, kuin muissa lukemissani kirjoissa. Tarinaa rakennetaan vuosisatojen ja sukupolvien takaa antamatta suoria vastauksia kuljettaen samalla Beckin omaa tarinaa 2010 luvulla ja suvun historiaa aikajärjestyksessä.

Kirja antoi pieniä hauskoja vihjeitä tulevasta hämäävän arkisesti ja kesti multakin aikansa ennen kun tajusin yhteyden.  Idea ei sinänsä ollut mitenkään erityisen uus, normaali poika, joka ei tiedä olevansa mitenkään erityinen. Myös se, että päähenkilö joutuu usein vaikeuksiin ei oo mitenkään uus kuvaelma. Vastoinkäymiset menee samoja ratoja kun yleisestikin fantasiakirjallisuudessa, mutta se ei kuitenkaan haitannut tarinan kulkua. Mielenkiintoiset päähenkilöt ja huumori autto asiaa kovasti ja anto väriä tarinaan. Mutta toisaalta

Kaiken kaikkiaan mielettömän hyvä kirja, valittevasti piti palauttaa jo koulun kirjastoon, mut jos aikaa on tai löydän kirjan uudestaan suomeks niin ehdottomasti aion kyllä lukea uudestaan ja suosittelen lämpimästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti